Poslanec Parlamentu České republiky PhDr. Igor Hendrych, Ph.D. zorganizoval odborný seminář s názvem "Problematika sociálního začleňování lidí po výkonu trestu odnětí svobody" a pozval na něj také OIKIA.

Když se řekne nejtěžší nebo také nejznámější česká věznice, vybaví se jistě Valdice. Městečko těsně rumcajsovského Jičína. Však se o tamní trestnici Václav Čtvrtek v jednom nebo dvou loupežnických příbězích zmiňuje, i když jí říká Kartouzy. Podle kartuziánského kláštera, což bylo původní určení celého areálu.

Rádi se inspirujeme u těch, kdo své práci rozumí. Jednou z takových nestátních neziskových organizací je Vězeňská duchovenská péče a její projekt Podané ruce mentora. Renata mě požádala o pomoc a společně jedeme naproti jejímu klientovi před jednu z věznic. To ještě netuším, že s ním nakonec strávíme půlden a že nás tři čeká poněkud tristní...

V Bělušicích jsme se v širokém kruhu setkali nad tématem spolupráce při podmíněném propuštění odsouzených k výjimečným a doživotním trestům odnětí svobody. Ředitel věznice plk. Mgr. Ondřej Kroupa, MBA pozval kromě vedení věznice a odborných zaměstnanců oddělení výkonu trestu také ústeckého krajského vedoucího Probační a mediační služby Mgr. Jana...

Setkali jsme se s ředitelkou programů Institutu pro restorativní justici paní Terezou Řehákovou a řekli jsme si, jak mohou IRJ a OIKIA v indikovaných případech spolupracovat v podpoře kontaktů našich klientů, zpravidla pachatelů nejzávažnější trestné činnosti s pozůstalými po obětech jejich zločinů.

V Bělušicích vznikne multidisciplinární tým odborníků v čele se speciálním pedagogem, jehož součástí bude kaplan, ale také zástupci mosteckého střediska PMS a také OIKIA.

Na přátelském pracovním rozhovoru jsme se na půdě Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR setkali s hlavním psychologem VS ČR PhDr. Václavem Jiřičkou, Ph.D. a velmi zkušenou penitenciární psycholožkou PhDr. Soňou Haluzovou.

V Německu je ukládání doživotního trestu odnětí svobody běžnější než u nás. Tak třeba František Müller. Sám nezabíjel, nebyl recidivista. V roce 1995 se podílel na loupežné vraždě klenotníka a vyslechl si nejpřísnější verdikt. Paradoxní je, že spolupachatel, který oběť těžce zranil střelou do hlavy, byl souzen v Česku a odešel s třinácti a půl...

Horní Slavkov je šestitisícové město nedaleko Sokolova v Karlovarském kraji. Věznice tam byla založena v roce 1958 a měla být zdrojem pracovních sil pro uranové doly. Dnes má kapacitu více než 700 míst a je primárně profilována jako ostrahová se středním a vysokým stupněm zabezpečení. V budově F však mohou být v oddílu se zesíleným stavebně...

Před cestou za doživotně odsouzenými do Horního Slavkova převzali Renata Balcarová s Václavem Mitášem z rukou Janka Andrýska, provozního ředitele nakladatelství Biblion asi padesát knih z jejich produkce pro práci mezi touto skupinou odsouzených.